Toeristisch informatiecentrum Ravenstein

volg ons

Dagje Ravenstein

Stel uw eigen dagje
Ravenstein samen

Wat is een Dagje Ravenstein?

Vestingstad Ravenstein biedt een groot aantal mogelijkheden voor een hele dag plezier samen met jouw gezelschap. U start altijd met een ontvangst in het Raadhuis. De overige onderdelen kunt u zelf bepalen (zie onderstaande mogelijkheden). Ook als je geen hele dag beschikbaar bent kunnen wij helpen met het samenstellen van een arrangement. De prijs per arrangement is gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 10 personen. Nadat u de samenstelling van uw arrangement aan ons hebt kenbaar gemaakt, regelen wij uw Dagje Ravenstein.

Raadhuis (± 1 uur)
Aan het begin van uw ‘dagje’ wordt u door medewerkers van het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR) in het Raadhuis ontvangen met een kop koffie/thee en gebak. Onze medewerkers vertellen u iets over Ravenstein en omgeving en laten u een filmpje met sfeervolle beelden zien.

Vervolgens kunt u kiezen uit:

Rondleiding Leerlooierijmuseum en stadstuin (± 1½ uur)
In het Leerlooierijmuseum krijgt u een indruk op welke wijze van een koeienhuid leer werd gemaakt en hoe van leer schoenen werden vervaardigd. Er zijn herinneringen aanwezig aan het handmatige en machinale proces en aan de geschiedenis van de leerindustrie in Ravenstein. Het geheel wordt geïllustreerd door beeldmateriaal in de vorm van foto’s en film. Een workshop ‘Werken met leer’, in combinatie met een rondleiding, behoort eveneens tot de mogelijkheden.

leerlooijer museum Ravenstein
2022-04 Uitzicht Thea-1

Stellingmolen ‘De Nijverheid’ (± 1¼ uur)
Rondleiding door de molenaar, indien gewenst met koffie en speltkrentenbrood. Stellingmolen ‘De Nijverheid’ (1857) bepaalt sinds eeuwen voor een belangrijk deel het silhouet van het historische vestingstadje. In de oude korenmolen wordt op ambachtelijke wijze het in de streek milieuvriendelijk geteelde graan (spelt) gemalen. Het spelt, een oergraan, wordt met de huidige kennis als de meest evenwichtige graansoort voor onze gezondheid beschouwd. Aan de molen is een houtgestookte oven gebouwd voor het bakken van brood. Eveneens aanpandig vindt u de bierbrouwerij ‘Wilskracht’. Brouwerij Wilskracht verzorgt ook proeverijen.

Stadswandeling (± 1½ uur)
Onder leiding van een deskundige gids van de Heemkundekring Land van Ravenstein maakt u een stadswandeling door de vestingstad Ravenstein. U bezoekt bijvoorbeeld o.a. de voormalige Garnizoenskerk, de stadstuin bij het Leerlooierijmuseum, de vestingwerken, de stadspoorten en het Philips van Kleefbolwerk uit 1509. 

2022-02 Ravenstein - laag bij de grond-20

Bezoek aan de Tuinen in Demen (± 1½ uur)
In de maanden juni tot half september biedt De Tuinen in Demen de tuinliefhebber iets bijzonders. Zestien verschillende siertuinen hebben elk hun eigen kleur en sfeer. Steeds zijn er verrassende combinaties van vaste planten, éénjarigen, bollen en heel veel rozen. Bovendien is er een bijzondere groentetuin te bezichtigen.

Creapoelka (± 1 uur of ± 3 uur)
In een inspirerende, ontspannen en open sfeer ontstaat een natuurlijke ruimte voor ontmoeting, met elkaar en met het materiaal. Dat verstaan wij onder ‘stimulans door creativiteit’. Een ontvangst en rondleiding (± 1 uur) of een workshop beeldhouwen (± 2 uur) behoort tot de mogelijkheden. Atelier Creapoelka is gevestigd aan de Kleine  Poelstraat 7 in Demen.

2022-02 Ravenstein - laag bij de grond-20

Atelier Alexio (workshop 2 à 3 uur)
Al tientallen groepen hebben bij kunstenaar Alex van der Heijden een workshop schilderen, mozaïeken of marmeren gevolgd. Er kan gekozen worden voor een individueel werk of een groepswerk. Met name in het creatief verbinden van teams ligt zijn passie. De trainingen die hij succesvol gevolgd heeft bij het COCD (centrum voor creatief denken) komen daarbij goed van pas. Een overzicht van zijn eigen werk of meer informatie vindt u op alexvanderheijden.exto.nl.

Speuren in Ravenstein (1½ uur – 2 uur)
Hoe leuk is het om een stad te leren kennen door middel van een speurtocht? Terwijl jij op zoek gaat naar iets van waarde van het leven, loop je op en om de schitterende bouwwerken van het stadje. De route en vragen dagen je uit en laten je op een originele manier kennis maken met de rijke historie en architectuur. Speuren in Ravenstein kun je alleen doen, samen met je partner, gezin of zelfs het hele bedrijf. Als je speuren wilt gebruiken als teamuitje, is er een speciale instructie voor de spelleider. De speurroute is 3 km lang maar kun je inkorten tot 1,5 km.

Atelier FreSjoe
Aan de dijk, tussen Ravenstein en Megen, ligt atelier FreSjoe, in een landelijke omgeving aan de Maas. Uitkijkend over eilanden en natuur kun je atelier FreSjoe bezoeken en een workshop volgen. In dit atelier worden emaille sieraden en wandobjecten gemaakt. Iedere laatste vrijdagmiddag van de maand, op inschrijving via de website, kun je deelnemen (van 1 tot 8 personen). Voor een groter gezelschap of andere dagen neem contact op met Hanneke Klievink.

Donato’s is begonnen als traditionele groentewinkel en heeft in 2013 de tweede plaats ‘Beste groenteman van NL’ bereikt. Nu heeft Donato’s in het Ravensteins Raadhuis een winkel, lunchroom en restaurant. In combinatie met een Dagje Ravenstein kan je hier lunchen of dineren.

Lunch (vanaf ± 1½ uur )
Lunchmogelijkheden zijn er bij Donato’s, Restaurant Brass aan de Maas en Stadsherberg De Keurvorst. De Tuinen in Demen biedt u bij een bezoek eveneens een lunchmogelijkheid. Uw eigen lunchpakket meenemen is natuurlijk ook mogelijk.

Voor aanmelden en informatie kunt u zich wenden tot
Maria Megens 06-20665740.